Amerika Öğrenci Vizesi
Amerika’da geçerli olan herhangi bir eğitim programına katılmak için Amerika’ya gidecek olan kişilerin öğrenci vizesi alması gerekmektedir. Alınacak olan vizenin kodları F1 ve F2’dir. Üniversite dönemi boyunca tamamen veyahut da kısa dönem Amerika’da öğrenim görecek kişiler kayıt tarihinden 120 gün önce başvuru yapabilmektedir. Sürenin geniş olmasına rağmen, yaklaşık olarak 4 ay önce işlemler başlatılmalıdır.
Amerika öğrenci vizesi alacak olan kişilerden ilk olarak DS-160 vize başvuru formu eksiksisz doldurulması istenmektedir. Form doldurulurken her kişiye bir ID verilmektedir. Bu ID numarası not edilmeli ve saklanmalıdır. ID numarası, form onaylanmadığı durumlarda kullanılabilmektedir. Amerika öğrenci vizesi alacak olan kişi verilen ID ile tekrardan forma göz atıp, bazı detayları değiştirebilmektedir. Bu sayede başvuru sahibine avantaj sağlanmıştır.
Amerika Öğrenci Vize Başvurusu Dikkat Edilmesi Gerekenler
DS-160 formu, tamamen başvuru sahibini tanımak için hazırlanmıştır. İngilizce olarak hazırlanmakta olan DS-160, site üzerinden yapılan işlemler sonucunda soruların Türkçe karşılıklarına ulaşarak, Türkçe de hazırlanabilmektedir. Seyahat sebebini, gidiş ve dönüş tarihlerini, kişisel bilgileri başvuru yapan kişilerden isteyen DS-160, mülakat sürecinde de büyük önem arz etmektedir. Amerika öğrenci vizesi başvurusunda bulunan kişi mülakata gitmeden önce DS-160’ın bir çıktısını da yanında götürmelidir. Çıktı, barkodlu olmalıdır. Mülakat sırasında kişi tüm öğrenim planını detaylı olarak anlatmalı ve tatmin edici şekilde açıklamalar yapmalıdır. Gidiş ve dönüş tarihleri belirtilmeli ve konaklama hakkında da detaylı bilgiler verilmelidir. Bu sayede Amerika öğrenci vizesi için yapılan başvuru olumlu şekilde sonuçlanabilmektedir.
Başvuru sahibi, üniversite tarafından düzenlenmiş olan I-20 formunu da doldurmalıdır. Bu form, Amerika’da yer alan diğer üniversitenin kişiyi kabul ettiği anlamına gelmektedir. Formun üzerinde öğrenciye ait kimlik bilgileri, üniversite kayıt bilgileri, yıllık masraf gibi detaylar yer almaktadır. Randevu tarihinde öğrencinin SEVIS ödeme makbuzunu yanında bulundurması gerekmektedir. SEVIS adlı eğitim bedeli de Amerika Konsolosluğu’na gidilmeden en geç 3 gün öncesinden ödenmiş olmalıdır. I-20 formu doldurulmadan önce Amerika öğrenci vizesi başvurusunda bulunan kişinin SEVIS bedelini ödemesi gerekmektedir. I-20 formunun içerisinde ödeme numarası istendiği için, ödemeyi daha önceki aşamada yapmak gerekmektedir. SEVIS belgesinin çıktısı kişinin yanında olması gerektiği gibi, orijinalinin de her ihtimale karşı randevu zamanında kişinin yanında bulunması gerekmektedir. Amerika’dan farklı bir ülkeye gidildiğinde de Amerika öğrenci vizesi başvurusunda bulunan kişi SEVIS belgesini pasaportunun yanında tutmalıdır.
Amerika Öğrenci Vize Başvurusu Hakkında
F1 Amerika öğrenci vizesi görüşmeleri sırasında öğrenciden transcript istenmektedir. Akademik not döküm belgesi olan Transcript, not ortalamasını detaylı bir şekilde göstermektedir ve üniversiteden alınmaktadır. Amerika’da eğitim görülecek süre boyunca bir takım masraflar ortaya çıkacaktır. Çoğu masraf net bir miktardan oluşmaktadır. Dolayısıyla oluşan masrafların herhangi bir şekilde karşılanacağı mülakat sırasında Amerika Konsolosluğu’na kanıtlanmalıdır. Eğer banka hesabında para hazırsa, banka hesabına ilişkin döküm paylaşılabilmektedir. Eğer sponsor olan kişi anne veya baba ise sponsora ait olan gelir döküm belgelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgelerin de tamamı başvurunun olumlu sonuçlanabilmesi için Amerika öğrenci vizesi başvurusunda kullanılan diğer belgelerin arasına koyulmalıdır.
Amerika Konsolosluğu, vize sürecinde öğrencilere genellikle öncelik tanımaktadır. Seyahat tarihinden 3 ay öncesine kadar vize başvurusu yapmak mümkündür. Eğitimin başlangıç tarihinin belli olmasının ardından herhangi bir gecikme veya aksaklık yaşanmaması için başvuru erkenden yapılabilir. Başvuru tamamlandıktan sonra mülakat sürecinde Amerika öğrenci vizesi talebinde bulunan kişi kendisini detaylı olarak anlatmalıdır. Amerika’da bulunduğu süre boyunca eğitim planını, okuluna ait bilgileri, Amerika’yı niçin tercih ettiği detaylıca anlatılmalıdır. Mülakat sırasında kişinin ikamet edeceği yerin de adresi istenebilmektedir. Bu tür belgelerin ve bilgilerin tamamının hazır olması gerekmektedir. Bu sayede mülakattan olumlu bir sonuç alınabilmektedir.
Amerika Vize Ücreti
Amerika Konsolosluğu, vize ücretlerini orijinal web sitesi üzerinden farklı ödeme yöntemleri ile almaktadır. Site üzerinden işlem yapmak istemeyen ve kredi kartı kullanmayan kişiler bankalar aracılığı ile Amerika Konsolosluğu’nun hesabına havale yapabilmektedirler. Yapılan ödemenin miktarı, genellikle vizenin süresine ve kategorisine göre çeşitlilik göstermektedir. Öğrenci vizeleri diğer vize tiplerine göre daha uygun fiyatlı olsa da, Amerika’da kalınacak süreye göre çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenle gerekli belgeler toplanırken Amerika Konsolosluğu tarafından belirtilen miktar üzerinden ödeme yapılmalıdır.
Amerika eğitim vize ücreti ödendikten sonra Amerika öğrenci vizesi başvurusunda bulunan kişilerin dekontu alması gerekmektedir. Dekont, aslı olmalıdır. Aksi takdirde kabul görmemektedir. Randevuda belgelerin teslim alınmasında veyahut da mülakattaki kontrollerde ödeme dekontu istenebilmektedir. Bu nedenle kişi öğrenci vizesi talebi için yatırmış olduğu miktarın dekontunu gerekli evrakların arasında taşımalıdır.
Amerika Öğrenci Vizesi Hazırlanması Gereken Evraklar
Amerika’ya eğitim için gidecek olan kişilerin bahsedilenlerden farklı olarak daha farklı belgelere ihtiyacı olabilmektedir. Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisine ek olarak, 2 adet biometrik fotoğraf da kullanılacak olan evrakların arasına konulmalıdır. Kişinin sahip olduğu pasaport son 10 sene içerisinde çıkarılmış olması ve en az 6 ay daha geçerliliğinin bulunması gerekmektedir. Yırtılan, deforme olan pasaportlar kimi zaman kabul edilmemektedir. Bu nedenle deforme olmuş pasaportlar vize başvurusu öncesinde yenilenmelidir.
Amerika öğrenci vizesi alacak olan kişilerden Amerika Konsolosluğu tarafından Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği istenmektedir. Bu örneğin içerisinde aile bilgileri ve adres bilgileri de yer almalıdır. Aksi takdirde kabul görmemektedir. Nüfus kayıt örneğinden farklı olarak, masrafların kime ait olacağına ilişkin dilekçe de hazırlanmış olmalıdır. Masraflar eğer öğrenci tarafından karşılanacak ise Şahsi Vize Talep Dilekçesi oluşturulmalıdır. Eğer anne veya baba gibi kişiler tarafından karşılanacaksa, sponsor dilekçesinin oluşturulması gerekmektedir.
Amerika’ya gitmek için vize talebinde bulunan her kişinin internet üzerinden DS-160 adlı formu doldurması gerekmektedir. Amerika Konsolosluğu’nun sitesinde yer alan form, tamamen kişiyi tanımayı amaçlamaktadır. Form içerisinde seyahat amacına ilişkin sorular yer aldığı için, İngilizce olarak her soruya detaylıca cevap verilmelidir. I-20 ve I-539 da başvuru sürecinde doldurulması gereken diğer formlardandır.
Amerika Öğrenci Vizesi Randevu Formu
Randevu tarihine hazır olabilmek için I-20 formunun doldurulmasından önce SEVIS ödemesinin yapılması gerekmektedir. Ödeme yapıldıktan sonra dekont alınarak, kullanılacak olan belgelerin arasına koyulmalıdır. Bu sayede gerekli olan formlar temin edilmiş olur. Transcript ve diplomalar da Amerika Konsolosluğu tarafından istenen belgeler arasında yer almaktadır. Öğrencinin not durumunu gösteren Transcript belgesi kesinlikle başvuruyu yapan kişinin yanında bulunmalıdır.
Amerika’ya gidiş için kimi zaman dil konusunda yeterlilik belgesi istenmektedir. TOEFL, GMAT, GRE, SAT gibi sınavların sonuçları ile mülakat sırasında dil yeterliliği gösterilmelidir. Seyahat boyunca masrafları karşılayacak kişinin de bilgileri istenmektedir. Eğer kişi emekli ise farklı, çalışan ise daha farklı belgeler konsolosluk tarafından öğrenciden talep edilmektedir. Bu nedenle tüm belgelerin eksiksiz olması gerekmektedir.
Kişi eğer çalışıyor ise İşe Giriş Bildirgesi, Hizmet Dökümü, Maaş Bordrosu, Banka Hesap Cüzdanı, Hesap Dökümü, Faaliyet Belgesi, Vize Talep Dilekçesi gibi belgelerin tamamı Amerika Konsolosluğu tarafından istenmektedir. Dolayısıyla Amerika öğrenci vizesi başvurusunda bulunan kişinin sponsoru bu belgeleri temin etmelidir. Eğer sponsor emekli ise, emeklilik kartı fotokopisi, Banka Hesap Cüzdanı, Hesap Dökümü, kira, tapu gibi gelirler veyahut da araç ruhsatı fotokopisi başvuru esnasında teslim edilmelidir.
Amerika Öğrenci Vizesi S.S.S
Amerika Öğrenci Vizesi Başvuru Nasıl Yapılır?
Amerika‘da üniversite eğitimi görecek öğrenci Amerika vizesine I-20’de belirtilen kayıt tarihinden en erken 120 gün öncesinden başvuru yapmalıdır. Amerika Öğrenci Vizesi başvurusu için öncelikle DS-160 formu doldurulmalıdır. DS-160 formu doldurulurken verilen ID numarası not edilmelidir.
Amerika Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- I-20 Formu.
- DS-160 Vize Başvuru Formu.
- Pasaport.
- 2 Biometrik Fotoğraf. .
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.
- Vize Talep Dilekçesi.
- Muvafakatname.
- Öğrenci transkriptleri, kimlik belgeleri
Amerika Öğrenci Vizesi Ücreti Nedir?
Amerika Öğrenci Vizesi başvuru ücreti 160 $ olup vize başvuru formu doldurulurken online olarak ödenir. Vize ücretinden hariç 350$ öğrenci takip sistemi olan SEVIS için ödenmelidir. ABD öğrenci vizesinin toplam maliyeti 510 $’dır.
Amerika vize ücreti sayfamızdan detaylı bilgi edininiz.