amerika vizesi

Amerika Vizesi

Her yıl Türkiye’den Amerika’ya binlerce kişi farklı amaçlar ile seyahat etmektedir. Bu kişilerin de Amerika’ya girebilmek için daha önceden Amerika vizesi almış olmaları gerekmektedir. Türkiye sınırları içerisinde farklı pasaportlara sahip olan kişilerin tamamından bahsi geçen vize istenmektedir. Bu nedenle de bordo pasaporta sahip olanlar, gri pasaporta sahip olanlar, yeşil veya siyah pasaporta sahip olan kişiler de dahil olmak üzere bu kişilerin tamamı yolculuk öncesinde vize işlemlerini tamamlamalıdır. Aksi takdirde ülkeye giriş izni sağlanamamaktadır. Bu vize işlemleri süreci boyunca da çeşitli danışmanlık hizmeti veren kurumlardan faydalanmak mümkündür. Kurumlar aracılığı ile Amerika vizesi için işlemler daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu sayede seyahat öncesinde tüm evraklar hazır hale getirilip, vizenin olumlu sonuçlanmasını sağlanabilmektedir.

Amerika Vize İşlemleri

Amerika vize işlemleri gerçekleştirilirken, vize alacak kişiler Ankara Amerika Büyükelçiliğine veyahut da İstanbul Amerika Başkonsolosluğuna başvuruda bulunabilmektedirler. Yapılan başvuru sonrasında kişiden belirli miktarda evrak ve seyahat sebebini kanıtlayıcı nitelikte olan belgeler istenmektedir. Bu belgelerin temin edilmesi ve ayrı ayrı hazırlanması kimi zaman uzun sürebildiği için, seyahat tarihinden yaklaşık olarak 8 hafta önce Amerika vizesi başvuru işlemleri yapılmaya başlanmalıdır. Bu sayede bazı dönemlerde vize talepleri arttığı için, her türlü ihtimale karşı önlem alınmış olunacaktır.

Amerika’da kısa bir süre kalıp, dönecek kişiler Göçmen Olmayan Vize isimli vizeye başvuru yapmalıdırlar. Bu vizenin içerisinde çok sayıda alt kategori bulunmaktadır. Amerika’da eğitim görecek olan kişiler bu vizeye başvuruda bulunabildiği gibi, ticari amaçlı olarak seyahat eden kişiler de aynı şekilde Göçmen Olmayan Vizeye başvuru yapmalıdırlar. Bu sayede seyahat amacı kesin bir şekilde belirtilerek, sonucun da olumlu yönde olması sağlanabilmektedir.

Amerika Vize Kategorileri

Amerika için vize başvurusu gerçekleştirilirken seyahat amacına uygun bir şekilde başvuru yapılmalıdır. Kişi eğer sadece turistik ve gezi amaçlı seyahat ediyorsa B-1 veya B-2 gibi vizelere başvuruda bulunmalıdır. Amerika ile bağlantılı olarak yapılan seyahatlerde de C kodlu vizenin alınması gerekmektedir. Bu sayede Amerika’ya transit olarak seyahat yapılabilmektedir. Amerika ile ticaret yapmak amacı ile ülkeler arasında seyahat etmek için de E1 ve E2 vizelerinden herhangi birinin edinilmesi gerekmektedir. Bu sayede yasal ve izinli bir şekilde Amerika’da konaklama gerçekleştirilebilir.

Amerika, son dönemlerde eğitim amacı ile fazlasıyla tercih edilen bir ülkedir. Türkiye’de sıklıkla yaygın olan Erasmus programı Amerika’da gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle de öğrenci değişim programlarından dolayı J1 ve J2 kodlu vizeler alınmaya başlamıştır. Erasmus yapacak olan üniversite öğrencileri bu vizeleri alarak, eğitim süreci boyunca Amerika’da kalabilmektedirler. Çeşitli dil kurslarında eğitim alabilmek adına da F1 ve F2 kodlu vizeler alınmalıdır. Mesleki ve teknik eğitim alacak kişiler de M1 – M2 vizelerine başvuru yaparak eğitim süreci boyunca ülkede kalabilmektedirler.

Amerika’ya eğitim amacı ile gidilmesine ek olarak kısa süreli çalışmak için de gidilmektedir. Bu nedenle de başkonsolosluğa ve büyükelçiliğe kısmi süreli çalışan olarak da vize başvurusunda bulunulmaktadır. Amerika vize işlemlerini yaparken seyahat sebebi belirtilerek, sadece bu amaç doğrultusunda vize talebinde bulunulmalıdır. Olağanüstü yeteneği olan kişiler farklı kodlu vizeleri alırken, şirket içerisinde transfer olan kişiler de L kodlu vizeye başvuruda bulunmalıdırlar. Çeşitli vize kategorileri arasından amaca uygun olan seçilerek, Göçmen Olmayan Vizeye talepte bulunulmalı ve gerekli evrakların tamamlanmasının ardından kısa bir mülakat ile sürecin sonuna gelinmektedir. Mülakatın sonrasında da vizenin olumlu ya da olumsuz sonuçlanması direkt olarak başvuru sahibine bildirilmektedir. Süreç bir hayli uzun olduğu için, başvuru yapacak kişiler olabildiğince erken bir şekilde kurumlara müracaat etmelidirler. Yaklaşık olarak 8 hafta önceden yapılan müracaat, son derece yeterli bir süredir. Bu sürenin altına düşüldükçe, Amerika vizesi başvuru işlemleri yapmak için süre yetersiz kalmakta ve büyük ölçüde yetişmemektedir. Bu nedenle erkenden hareket etmek gerekmektedir.

Amerika vizesi bilgileri

 

Vize Başvurusunda DS-160 Formu

Amerika’ya seyahat edecek olan kişiler vize randevusu almadan önce DS-160 isimli formu doldurmak zorundadır. Bu formda seyahat sebebi, kalış süresi, kişisel bilgiler ve çok daha çeşitli bilgiler kişiden istenmektedir. Bilgilerin tamamının eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Aksi takdirde mülakat sırasında bilgiler eşleştirilirken bir takım sıkıntılar çıkabilir ve vize müracaatı olumsuz sonuçlandırılabilir.

DS-160 formu, İngilizce dilinde hazırlanmıştır ve bu şekilde doldurulmalıdır. Fakat Amerika Başkonsolosluğuna ait olan resmi sitenin içerisinde form doldurulurken soruların Türkçe karşılıklarına da erişebilmek mümkündür. Bu sayede dil konusunda yeterli olmayan kişiler de formu rahatlıkla doldurabilmektedirler. Formun doldurulmasının ardından kişi Amerika vize işlemleri büyük ölçüde bitmekte ve randevu alınmasına geçilmektedir.

Randevu alındıktan en geç 3 gün önce DS-160 formunun doldurulmuş olması gerekmektedir. Aksi takdirde form kabul edilmemektedir. Bu nedenle de vize sürecinin tamamında olduğu gibi, formu doldururken de erkenden hareket etmek gerekmektedir. Form doldurulurken de müracaat edecek kişiden fotoğraf istenmektedir. Bu fotoğraf, dijital platform üzerinden istendiği için vize başvurusunda bulunan kişiler konsolosluğa ait olan site üzerinden fotoğrafı yükleyebilirler. Fotoğraf, tamamen konsolosluğun istediği ölçülerde olmalıdır. 6 aydan daha önce çekilmiş fotoğraflar da yine aynı şekilde kabul edilmemektedir. Başvuru yapacak olan kişilerin fotoğrafları yeni ve yüz görünür şekilde olması gerekmektedir. Bu sayede daha rahat bir şekilde eşleştirme yapılabilir.

Amerika Konsolosluğu Randevu Talebi

Randevu almak için öncelikle Göçmen Olmayan Amerika Konsolosluğu DS-160 Vize Başvuru Formu doldurulmalıdır. DS-160 adı verilen formun doldurulmasının ardından Amerika vizesi başvuru işlemleri hızlandırılabilir ve randevu alım aşamasına geçilebilir. Form doldurulduktan sonra çıktının alınması ve randevuda kullanılacak evrakların arasına koyulması gerekmektedir. DS-160’ın alınan çıktısının barkodlu olması gerekmektedir. Aksi takdirde onaylanmamaktadır. Tüm form işlemleri tamamlandıktan sonra Amerika Konsolosluğu’ndan randevu alınabilmektedir. Pazartesi ve Cuma günleri arasında saat 07:00 ile 19:00 arasında Vize Bilgi Servisi’ni arayarak randevu oluşturulabilmektedir.

Randevunun oluşturulmasının ardından Amerika vize işlemleri büyük ölçüde tamamlanmaktadır. Başvuru yapacak kişilerin site içerisinde hesap açarak, profil oluşturması istenmektedir. Hesap açılırken pasaport numarası, uyruk ve çok daha farklı kişisel bilgiler istenmekte ve bu şekilde hesap oluşturulmaktadır. Hesabın oluşturulmasının son aşamalarında da kişiden evrakların gönderileceği PTT şubesini seçmesi istenmektedir. Şubenin seçilmesi ardından da pasaport belirtilen yere gönderilerek, resmi işlemler başlatılmaktadır.

Amerika Konsolosluğu Vize Mülakatı

Randevu esnasında yapılacak olan mülakat için bir takım hazırlıklar yapmak gerekmektedir. Amerika vize işlemleri yapacak olan kişi, seyahat sebebini açıkça belirtmelidir. Sözlü olarak belirtmeye ek olarak, seyahat sebebini kanıtlayıcı nitelikte olan belgeler de mülakatta sunulmalıdır. Dolayısıyla bahsi geçen evrakların mülakata gelirken kişinin yanında olmalıdır. Bu sayede belirli bir süre kalıp, dönüleceği daha kolay bir şekilde garanti edilebilmektedir.

Mülakat esnasında kişinin parmak izi alınmaktadır. Daha sonraki süreçlerde de bu iz kullanılmaktadır. Mülakat boyunca DS-160 formunda doldurulan bilgiler sözlü olarak başvuruyu yapan kişi ile eşleştirilmektedir. Bu sayede mülakatın da sonuna gelinerek, Amerika vizesi başvuru işlemleri tamamlanmış olur. Bu süreç boyunca çeşitli danışmanlık firmaları ile çalışarak süreci hızlandırmak mümkündür. Dolayısıyla firmalar ile birlikte çalışıldığında gerekli belgeler daha eksiksiz bir şekilde doldurulduğu için, vize başvurusu büyük ölçüde olumlu sonuçlanmaktadır.

Amerika Vizesi S.S.S

Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika Vizesi almak isteyen bir kişi şu adımları takip etmelidir:

  1. DS-160 formunu doldurun.
  2. www.usvisa-info.com adresine girin.
  3. Sağ üst köşede bulunan “Hesap Oluştur”’a tıklayın.
  4. Vize bilgilerini inceleyip seyahat amacınıza göre bir vize türü seçin.
  5. Kimlik bilgilerini girin.
  6. Pasaportun teslim edileceği PTT şubesini seçin.
  7. Başvuru onayı alın ve vize evraklarınızla birlikte Amerika konsolosluklarındaki randevunuza gidin.
  8. Mülakatın ardından vize onayı verildiyse vizeli pasaportunuz PTT aracılığıyla adresinize yollanacaktır.

Amerika Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Amerika Vizesi için ortak belgeler şunlardır:

  • DS-160 Vize başvuru formu
  • Pasaport
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Vize talep dilekçe
  • Gelir belgeleri
  • Kimlik belgeleri
  • Banka hesap cüzdanları
  • Tapu ve araç ruhsat fotokopileri
  • Uçak bileti
  • Otel rezervasyonu
  • Seyahat sağlık sigortası

Amerika Vizesi Ücreti Nedir?

Amerika vize ücreti 160 USD olarak belirlenmiştir.

Vize ücretleri başvuru öncesinde kredi kartı ile online olarak ödenmekte ve B1/B2 vize kategorisi için 2022 yılı vize ücreti 160 USD’dir, nakit ödeme kabul edilmemektedir.

Başvuru sahibi tarafından kaynaklanan herhangi bir sebepten dolayı vize başvurusundan vazgeçilmesi veya seyahatin iptal edilmesi durumunda ödenen vize ücretinin kesinlikle iadesi mümkün değildir.

Amerika Vizesi Randevu İşlemleri Nedir?

Amerika Vizesi başvuruları için konsolosluk randevuları online olarak ya da yetkili vize başvuru merkezlerinden alınabilir.

Amerika Vize randevu sayfamızdan bilgi alınız.