Amerika İstanbul Başkonsolosluğu
Türkiye ve Amerika arasındaki ticaret ile yatırımları teşvik eden Amerika Başkonsolosluğu İstanbul, iki ülke arasındaki ilişkileri düzenlemektedir. Ayrıca Türkiye’de bulunan Amerikan vatandaşlarına ve Türkiye’den Amerika’ya çeşitli amaçlar ile seyahat etmek isteyen tüm ülke vatandaşlarına vize işlemleri konusunda yardımcı olur.
İstanbul’da Amerika Başkonsolosluğuna Nasıl Gidilir?
Amerika İstanbul Başkonsolosluğu adresi İstanbul’un Sarıyer ilçesinin İstinye Mahallesinde bulunan Başkonsolosluk hafta içi belirli saatlerde çalışmaktadır. Anadolu Yakasından Başkonsolosluğa gelmek isteyenler, Kadıköy civarından Beşiktaş vapuruna binerek Beşiktaş’a gelebilir. Ardından Bahçeşehir Üniversitesi durağına giderek 22 veya 40 T numaralı otobüslere binebilir ve Kaplıcalar durağında inip Konsolosluğa ulaşabilir.
Avrupa Yakasından gelecek olan kişiler ise Metrobüse binerek Mecidiyeköy durağında inebilir. Ardından otobüs durağından 29 Ş numaralı otobüse binerek Kaplıcalar durağında indikten sonra Konsolosluğa ulaşabilir.
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul’da Kimler Görev Yapıyor?
Türkiye’deki Amerika vatandaşlarına ve Amerika’ya seyahat etmek isteyen diğer ülkelerin vatandaşlarına hizmet veren Başkonsolosluk görevlileri Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından atanmaktadır. Bu atamada hizmet verilen şehrin büyüklüğü ve ticaret ilişkileri göz önüne alınır.
Yapılan değerlendirmeler sonrasında Başkonsolos, Konsolos ve Konsolos yardımcıları 3 ayrı kategoride görev yapmak üzere atanırlar. Türkiye’de hizmet veren İstanbul Başkonsolosluğunda Charles Frederick Hunter 2013 yılından bu yana Başkonsolos olarak görev yapmaktadır. Konsolos ve Konsolos yardımcılıklarında ise birçok isim görevini sürdürmektedir.
Amerika Başkonsolosluğunun İstanbul Görev Bölgesi Hangi İlleri Kapsar?
Türkiye’den yapılan göçmen olmayan vize başvuruları Amerika Başkonsolosluk tarafından değerlendirilmektedir. Bu kişiler online sistemi kullanarak başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi ve randevu alması gerekir. Amerika Başkonsolosluğu Görev Bölgesi Marmara Bölgesi içerisine giren Bursa, Çanakkale, Yalova, Edirne, Kırklareli, İstanbul, Balıkesir, Tekirdağ ve İzmit gibi illerde yaşayan vatandaşların göçmen olmayan Amerika vizesi başvurularını İstanbul Amerika Başkonsolosluğu İstanbul vize birimine yapması gerekmektedir.
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul Hizmetleri Nelerdir?
Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından atanan Başkonsolos, Amerika Birleşik Devleti çıkarlarını koruma görevi üstlenmektedir. Bu bağlamda ABD İstanbul Konsolosluğu, Türkiye ile Amerika arasındaki ticari ilişkileri daha ileri seviyelere taşımak için hizmet vererek Türkiye’de çalışmakta olan Amerikan vatandaşlarına gerekli rehberlik sağlamaktadır.
Amerika’ya seyahat etmek isteyen vatandaşların seyahat amacına göre vize işlemleri İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yürütülmektedir. Ayrıca Türkiye’de yaşamını sürdüren Amerikan vatandaşlarının doğum, ölüm, evlenme, noter, nüfus cüzdanı, askerlik, pasaport ve vize işlemleri de yine bu birim tarafından yürütülmektedir.
Amerika İstanbul Başkonsolosluğu Randevu İşlemleri Nasıl Yapılır?
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul’da yapılacak olan işlemler için önceden randevu almak gerekmektedir. Bu sayede yığılma önlenerek işin aksamadan yürütülmesi sağlanır. Özellikle Amerika vizesi işlemleri uzun süreceği için seyahat tarihinden çok önce randevunun alınarak işlemlerin yürütülmesi önemlidir. Evrakları hazırlamış olan vatandaşlar Başkonsolosluğun internet adresinden randevu işlemini yapabilirler. Gerekli form başvuru tarihinden en az 3 gün önce Konsolosluğa gönderilmelidir. Bu sayede randevu gününe kadar başvuru formu Konsolosluk tarafından incelenmiş olur.
Amerikan Başkonsolosluğunda Mülakat Aşamasında Ne Gibi Sorular Sorulur?
Amerika Vizesi alırken başvuru işlemlerinden sonra mülakat aşaması vardır. Mülakattan önce sıra numarası alınarak sisteme parmak izinin kaydettirilmesi gerekir. Daha sonra ikinci defa mülakata girmek için sıra numarası alınmalıdır.
Mülakatta görevli olan kişi DS-160 formuna bakarak gerekli gördüğü soruları yöneltir. Bu aşamada formda belirtmiş olduğunuz bilgiler bir nevi tekrarlanmaktadır. Sorulan sorular İngilizce ya da Türkçe olarak cevaplandırılabilir. Ancak akıcı ve anlaşılır bir dille İngilizce olarak sorular cevaplandığı zaman görevlide bırakılan etki olumlu olur ve evraklarda eksik yok ise başvuru onaylanır. Genel olarak yöneltilen sorular şu şekildedir:
- Neden Amerika’yı ziyaret etmek istiyorsunuz?
- Amerika’da ne kadar süre kalmayı düşünüyorsunuz?
- Mesleğiniz nedir?
- Seyahatiniz boyunca giderler nasıl karşılanacak?
- Amerika’da hangi şehirlere gideceksiniz?
Pasaport İçin Başvuru Ücretleri
2 Nisan 2018 tarihi itibari ile pasaport ücretleri değişmiştir. 16 yaşından büyük olan yetişkinler için 10 yıl süreli pasaport ücretleri, kayıp-çalıntı pasaport işlemleri ücreti 135 Dolar iken 145 Dolara çıkmıştır. 16 yaşından küçük olan çocukların pasaport ücretleri ise 105 Dolardan 115 Dolara yükselmiştir.
Amerika Vizesi İçin Başvuru Formu
Amerika vizesi almak için Konsolosluk tarafından hazırlanan DS-160 Amerika Vizesi Başvuru Formunun doldurulması gerekmektedir. Bu form online bir şekilde İngilizce olarak doldurulmaktadır. Göçmen olmayan vize başvurusu yapacak olan herkesin DS-160 başvuru formunu doldurması gerekiyor.
Doldurulan DS-160 başvuru formu kaydedilerek kişinin e-imzası eklenmelidir. Bu aşamadan sonra vize için randevu alınması gerekir. Randevu gününde kişinin bizzat Amerikan Konsolosluğunda olması gerekmektedir. Vize işlemleri uzun süreceği için başvurunun seyahatten en az 8 hafta kadar önce yapılması önerilmektedir.
Başvuru formu olan DS-160’ın sisteme girildiği anda doldurulması zorunlu değildir. Sisteme yeniden giriş yapıldığında kalınan yerden devam edilmektedir. Formun eksiksiz bir şekilde doldurulması ve başvuru tarihinden 3 gün önce imzalanarak onaylanması gerekmektedir. Mülakat gününde bu formun çıktısı başvuru yapan kişinin yanında olmalıdır.
Amerikan Vizesi İçin Dilekçe Nasıl Yazılır?
Amerika’ya seyahat edecek olan kişilerin ne amaçla seyahat edeceğini açıklayan bir dilekçeyi Amerika İstanbul Başkonsolosluğuna vermesi gerekmektedir. Bu aşamada dilekçe yazılırken seyahatin amacı net bir şekilde belirtilmelidir.
Yapılacak seyahatin hangi tarihler aralığında olacağı dilekçeye eklenmeli ve bu seyahat süresince masrafların nasıl karşılanacağı belirtilmelidir. Başvuruda bulunacak olan kişi sigortalı çalışan ise, çalışılan firmanın yetkilisi şirketin antetli kağıdına başvuru sahibinin belirtilen tarihlerde izinli olduğunu beyan etmesi gerekmektedir. Şirket yetkilisi dilekçeye kaşe ve imzasını da eklemelidir.
Eğer başvuruda bulunacak olan kişi ev hanımı ya da öğrenci ise, seyahati boyunca oluşacak masraflar için sponsora ihtiyaç olacaktır. Bu aşamada kişinin birinci derecede yakınları yani annesi, babası ya da eşi sponsor olarak kabul edilmektedir. Sponsorlar, başvuru sahibinin seyahat ücretlerinin kendisi tarafından karşılanacağını belirten bir dilekçe yazmalıdır.
Vize Neden Reddedilir?
Amerika vizesi için yapılan başvuruların reddedilme olasılığı her zaman vardır. Özellikle başvuru formu olan DS-160’da beyan edilen bilgilerde yanlış ve yanıltıcı bilgiler tespit edilir ise Amerika’ya giriş başvurusu daimi olarak reddedilebilir. Bu durumu yaşamamak için DS-160 başvuru formu ve dilekçe gibi belgelerin bu konuda danışmanlık hizmeti veren uzmanlar tarafından doldurulmasına dikkat edilmelidir.
Başvuru formu üzerinde verilen bilgilerde yanlış beyan görülür ise yemin edilmemiş sayılacağı için başvuru sahibi hakkında cezai yaptırım uygulamasına gidilebilir. Bu nedenle sorulan her soruya doğru cevaplar verilmesine özen gösterilmelidir.
Amerika İstanbul Başkonsolosluğu İletişim Bilgileri
Amerika Konsolosluğu İstanbul ile ilgili Başkonsolosluk işlemlerinizi yapmak için İstanbul’da bulunan merkeze gitmeniz gerekmektedir. Hafta içi günlerde sabah 08.00 ile akşam 16.30 saatleri arasında çalışmalarını yürüten Başkonsolosluğun vize bilgi servisi de hafta içi her gün sabah 14.30 ile 15.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Konsolosluk ile ilgili iletişim bilgileri şu şekildedir:
Başkonsolosluk kapalı olduğu 16.15 ile 07.30 saatleri arasında hizmet vermiyor. Bu nedenle Türkiye’de yaşayan Amerika vatandaşları ölüm ya da hastalık gibi acil durumlarda acil telefon hattını arayabilirler.
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul S.S.S
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul Adresi Nedir?
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul Adres: Amerika Birleşik Devletleri Başkonsolosluğu Kaplıcalar Mevkii Sokak No 2 İstinye 34460 İstanbul
E mail: istanbul-webmaster@state.gov
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul Telefon Numarası Nedir?
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul telefon numaraları şu şekildedir:
Telefon: +90 – (212) 335-9000
Fax: +90 (212) 335 90 19 (Santral), +90 (0212) 335 93 55 (Protokol)
Halkla İlişkiler Birimi: 0212 335 90 59
Ticari Hizmet Birimi: 0212 335 90 40
Tarım Birimi: 0212 335 91 40
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul Görev Bölgesinde Hangi İller Bulunur?
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul Görev Bölgesi
İstanbul, Bolu, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, Balıkesir, Bilecik, Kırklareli, Tekirdağ, Sakarya ve Yalova illerinde ikamet ediyorsanız, Amerika vize işlemleri ve diğer konsolosluk işlemleri için Amerika Başkonsolosluğu İstanbul üzerinden başvuru yapmanız gerekecektir.
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul Çalışma Saatleri Nedir?
Amerika Başkonsolosluğu İstanbul Çalışma Saatleri
Pazartesi-Cuma: 08.00-16.30
Amerika Ankara Büyükelçiliği sayfasını ziyaret edin.
Amerika Vize hakkında sayfamızı ziyaret edin.
Otobüs İle Ulaşım
29 B Fatih Sultan Mehmet Köprüsü – 4. Levent Metro
29 P Poligon Mahallesi – 4. Levent – Zincirlikuyu Metrobüs
29 Ş İstinye Dereiçi – Şişli
40 B Sarıyer- Beşiktaş
41 C Ayazağaköyü – Sarıyer
42 Bahçeköy – 4. Levent Metro